WOW-box

Mogelijke oplossingen of ideeën voor oplossingen sorteren op basis van 4 criteria.
Voorbeeld: Leerlingen ordenen gevonden oplossingen of ideeën volgens haalbaarheid en originaliteit en houden enkel de realiseerbare ideeën over. Vb. Boekentassen slingeren rond in de gang: Een ophangsysteem met katrollen om boekentassen op te takelen is misschien wel een geel idee.
50
3-4
Papier, lijm, post-its/kaartjes, potloden, 4 kleuren, lat, pen
Sjabloon WOW-box, printer (afdrukken sjabloon, optioneel)
Verloop
 1. De leerlingen verzamelen al hun oplossingen die ze bedachten in fase 3 (oplossingen bedenken voor 1 probleem).  Dat kan met een tekening zijn of op kaartjes geschreven.  Ze kunnen ook meteen op het sjabloon van de WOW box schrijven.  
 2. De leerlingen krijgen een sjabloon voor de WOW box. Ze kunnen dit ook zelf maken: een blad wordt verdeeld in 4 vakken met een kruis. Van links naar rechts komen de kleuren blauw en rood, op de onderste rij wit en geel. 
 3. De leerlingen bespreken elke oplossing als evenwaardige partners en leggen/schrijven dan hun oplossing in het meest passende vak: 
  • Geel idee: origineel, maar (nog) niet realiseerbaar 
  • Wit idee: gewoon, maar (nog) niet realiseerbaar 
  • Rood idee: origineel én realiseerbaar 
  • Blauw idee: gewoon én realiseerbaar 
 4. De ideeën worden nog eens kort overlopen, een wijziging is nog mogelijk. De witte en gele ideeën worden opzij gelegd.  Enkel de rode en blauwe ideeën worden gehouden. 
 5. In een volgende stap kunnen deze ideeën weer gebruikt worden voor een klassikale WOW box of een andere methodiek. 
Tips & tricks 
 • Bij een kleinere klasgroep kan meteen gekozen worden voor een klassikale WOW box.  Al voelt dit minder veilig aan voor de leerlingen. 
 • Stimuleer de leerlingen om doordachte beslissingen te nemen.  Tegelijk met goede argumenten komen, realistisch denken zonder al te veel te remmen en ‘het eigen idee’ van het individu proberen doordrammen. 
 • Er kan een tijdslimiet gezet worden op het bespreken van elk idee.