Prototyping

Het bouwen van een eerste model/voorstelling van het idee of product.
Voorbeeld: Leerlingen bouwen een  al dan niet werkend model/voorstelling van hun idee of product. Dit doen ze aan de hand van alledaagse voorwerpen, hiermee proberen ze tot een snel en relatief goedkoop resultaat te komen.  Hier mee gaan ze aan de slag om het product te verbeteren.
Afh. van de context
1-X
Knutselmateriaal, hout, handgereedschap, elektronica, …
Verloop
  1. Eens het idee concreet is laat je de leerlingen denken uit wat voor dagelijkse materialen ze (een al dan niet werkende) voorstelling kunnen bouwen. Hier proberen we dit goedkoop en snel realiseerbaar te maken. Denk dus aan restmaterialen, “afval” (legeflessen,..) typische knutselmateriaal. (Tip, ga eens kijken in de kringloopwinkel). 
  2. Door een fysiek model te bouwen/knutselen zullen de leerlingen problemen tegen komen waar ze tot dusver niet aan gedacht hebben. Hierdoor zullen ze automatisch beginnen denken over aanpassingen en alternatieven. 
  3. Eens het prototype af is (of de tijd om is) stellen ze het model voor aan een derde persoon of partij. Hier zullen ze feedback krijgen om hun model of idee te optimaliseren. Door het voor te stellen/uit te leggen zullen ze opnieuw op problemen en mogelijke aanpassingen stoten. 
  4. Nu worden de mogelijke aanpassing en verbeteringen gerealiseerd. Hierna kan opnieuw afgetoetst worden bij een derde partij. Deze cyclus kan blijvend herhaald worden tot men tevreden is (of de tijd op is). 
Tips & tricks 

Zo goed als alles kan gebruikt worden om te prototypen, ga zeker eens kijken in de kringloopwinkel!