Meetbaar beslissen

Leerlingen kiezen meetbare criteria over hun ontwerp. Degene die van toepassing zijn voor hun ontwerp of prototype worden opgelijst in een grafiek. Op basis daarvan wordt de beslissing genomen.
Leerlingen maken criteria meetbaar. Bv. Alles onder 1 kg is licht, alles erboven is te zwaar. Een fiets kan de snelste, sterkste, … zijn. Maar als hij 120 kg weegt en de laadtijd voor de batterij is drie dagen dan is hij misschien niet ‘De beste koop’. Ook prijs is meetbaar.
20
X
Papier, sjabloon met grafiek, potlood, pen, lat
Meetmateriaal: weegschaal, thermometer, … tot zelf ontworpen meetmateriaal (bv. stenen op een plankje leggen om te zien welk hout het meest gewicht kan dragen)
Verloop

 

  1. De leerlingen zoeken meetbare grootheden voor hun ontwerp.
  2. De grootheden die van belang zijn worden genoteerd. Voor elk meetbaar criterium wordt een tabel gemaakt: bv. X-as: gewicht in kg, Y-as: ontwerp 1, ontwerp 2, ontwerp 3, …
  3. Een werkvorm: de tabellen worden per groepje doorgeschoven, elk groepje noteert voor zijn ontwerp.
  4. De tabellen worden vergeleken en het ontwerp dat de meeste criteria haalt wordt gekozen.

Deze vorm van kiezen lijkt op wat Test-aankoop doet. Ze meten het verbruik, de grootte, gewicht, prijs, temperatuur, sterkte van het gebruikte materiaal, volume, geluid, … en kiezen aan de hand daarvan de ‘beste koop’ voor de consument.

In bedrijven wordt elk product (grondstof, halffabricaat – deel van het eindproduct- en eindproduct zelf) getest op geldende normen zoals ISO.

Tips & tricks 
  • Deze vorm van kiezen is zeer objectief. Enkel de keuze van de criteria laat nog wat ruimte over voor discussie.
  • Als op deze manier wordt gekozen moet er al een eindproduct zijn, een prototype.  Tenzij het gaat over de gebruikte materialen.  Een voorbeeld: Om een product te vervaardigen, willen we zo sterk mogelijke tape gebruiken. We kleven een stukje van elke soort op een balkje, telkens met eenzelfde gewichtje er aan.  Welk stuk tape blijft het langste hangen? Of het nu gaat over bouwen, farmaceutica, voeding, landbouw, … alles om ons heen is getest voor het op de markt komt.
  • Voor de leerlingen lijkt dit ook wat op een kwartetspel, alleen wordt hier wiskunde toegepast met grafieken.